Съвети за наем на автомобил!

01 Apr

Съвети за наем на автомобил!

Съвети за наем на автомобили

Дали да резервираме автомобил под наем преди пътуването си?

В тази статия ще обърнем внимание на един от най-задаваните от туристите въпроси?

Да направя резервация преди пътуването си или да наема на място, без резервация?

Като компания работеща  в сферата на автомобилните услуги от 30 години, ние от Autojet Rent a Car декларираме своята отдаденост към всички пътешественици и откриватели! Гордеем се с одините натрупан опит и желанието ни за максимална прозрачност при предоставяне на услугите ни. Проблемите, с които се сблъскват нашите клиенти и разочарованията им, ни вдъхновиха да споделим нашите опит и информация в тази област.

Тези, които планират и проучват

За хората, които желаят да организират пътуването предварително. За да нямат неприятни моменти по време на почивката си, този въпрос не стои. Те правят резервации месеци напред, като внимателно проучват цените на представените доставчици. Най-често те резервират от международна търсачка, която сравнява офертите на много доставчици. Те избират най-ниската предложена цена. Това им гарантира ниска цена на услугата и увереност, че са представлявани от международна платформа, която защитава интересите им.

Когато резервирате он лайн и ползвате международни брокери има много ПРЕДИМСТВА:

  • Сравнение на цените на доставчици. Брокера визуализира всички оферти, като бързо и лесно можете да изберете те да бъдат подредени по възходяща или низходяща цена.
  • Лесно сравнение на класове автомобили предлагани от различни компании. Множество филтри, с които може да изберете кои класове автомобили да се визуализират. Така няма да се налага да преминавате през класове автомобили, които не представляват интерес за вас.
  • Бърз достъп до условия за наем и локации. В профила на всяка оферта има данни и отзиви за доставчика.
  • Лесна и бърза резервация. Резервационният процес обикновено е сведен до 3 лесни стъпки.
  • Незабавно плащане на услугата. Сумата се удържа веднага от вашата карта и отпада ангажимента за разплащане при получаване на автомобила.

Всичко това в чудесно за потребителя, който иска бързо и сигурно да резервира автомобила си под наем. Има обаче скрити обстоятелства, които потребителите на тази привидно съвършена услуга много често пропускат.

Ето някои НЕДОСТАТЪЦИ, на които може би не сте обърнали внимание,  а те са много, много важни:

  • Брокера удържа сумата за наем при самата резервация, без тя е да е потвърдена от доставчика. Ако бъде отказана, ще чакате известен период от време тя бъде възстановена по картата ви.
  • Търсачката показва само малка част от условията за наем, които е унифицирала за доставчиците си. Пълните условия за наем може да видите при взимане на автомобила или ако се свържете директно с доставчика.
  • Не правете избор по марка/модел на автомобила, които виждате! Компаниите не гарантират марка/модел на резервираният от вас автомобил. Когато си избирате кола, обикновено се спирате на доставчика, който предлага марката и модела, който най -много ви допада (при равни други условия). Това е особено подвеждащо, тъй като компаниите не гарантират марка и модел на автомобила.  Може да резервирате Мерцедес А клас, но да получите Дачия Сандеро! Неприятно, но напълно в съответствие с условията – и двата автомобила са от един клас.

Обърнете внимание

  • Предплатена застраховка. При резервация ви дават възможност да добавите пълна протекция, като в случай на щета ще ви бъде възстанови пълната сума. Това, което ви спестяват, е факта, че ако закупите пълна протекция с търсачката, вие все още нямате такава с доставчика на услугата. Сумата по предплатената от вас застраховка остава в брокера. Ако по време на наема нанесете увреждане на наетия автомобил, вие ще трябва да заплатите щетата. След това да изискате от доставчика да ви предостави фактурата, която заедно с договора си за наем и други документи, които изисква брокера, да му изпратите и да чакате той да ви възстанови удържаната от рент а кар компанията сума.
  • Контакт с клиентско обслужване – невъзможен! Ако сте направили резервация и искате да се свържете с клиентското обслужване на брокера, ще бъдете много неприятно изненадани. Изключително трудно ще намерите телефон за контакт, на който да позвъните.а Ако намерите такъв- със сигурност ще бъде международен, без конкретно обявена тарифа. Там ще ви посрещне английско или другоезично автоматично съобщение и множество опции, които ви съветват да извършите необходимите действия он лайн

Важно! Голям брой откази на резервации са поради тези причини:

  • Нямате кредитна карта! На много места докато правите резервация се изписва, че при получаване на автомобила трябва да представите кредитна карта.Тя трябва да е на името на водача с достатъчна наличност за блокиране на депозит. ДА – КРЕДИТНА, НЕ ДЕБИТНА! Въпреки предупреждението от сайта за резервации, много клиенти не разполагат с такава. Те се заблуждават, че могат да използват тази, с която са заплатили резервацията он лайн.  ТЕ НЕ МОГАТ! Търговеца има право и в много от случаите го прави -да откаже резервацията без­­ възстановяване на заплатената сума ако кредитната карта не бъде предоставена.
  • Не се възстановяват суми по отказани резервации или ако не успеете да вземете колата си навреме. Различните търсачки имат различни политика за връщане на плащанията. Преди да резервирате се уверете, че можете да правите промени и канселации при пълно възстановяване на заплатената сума. Уверете се, че сте задали коректно час за получаване и връщане на автомобила. Не часът на излитане или кацане на полета ви! Час на получаване на колата под наем! Ако закъснеете да вземете колата си с повече от час може да загубите резервацията си и да не ви възстановят парите!

Нашите съвети:

Направете он лайн проучване в 2 до 3 търсачки, не повече.

В повечето локации, компаниите, които има договорни отношения с международни брокери, са едни и същи. Съответно и ценовите и наемните условия, които са задали на брокерите, са същите. Търсенето на прекалено много сайтове с рент а кар услуги ще ви обърка, отегчи и в крайна сметка ще направите резервация в последният отворен такъв, само за да приключите с ангажимента.

Потърсете директна връзка с избраният доставчик.

След като се спрете на конкретен доставчик и оферта, потърсете координатите му директно. Всички компании за отдаване на автомобили под наем разполагат със собствен уеб сайт, чрез който предлагат услугите си. Разгледайте директно предложенията на компанията, може да има по-изгодно предложение за класа автомобил или периода, на които сте се спрели. Компанията може да има текуща промоция или просто да изискате да ви предложи цената, която сте видели или по-добра. Имайте предвид, че компанията може да направи допълнителна отстъпка или да ви предостави допълнителна услуга в цената, тъй като тя плаща комисионна на търсачката, която сте видели по-рано. Ако резервирате директно, тя няма да дължи плащане на международната брокерска компания, а вие ще имате сигурност, че се договаряте директно с доставчика на услугата и няма да имате „изненади“ при наема.

Директният контакт ще ви позволи да проучите историята на компанията, екипа, авто парка и общите условия за наем (с които ще трябва да се съгласите при взимане на автомобила), отзивите от други наематели и цялостната визия на услугата, която предлага.

Резервирайте при местни доставчици.

В повечето случаи, когато доставчика е включен в портфолиото на международна търсачка, той е предварително проучен от нея и достатъчно надежден. Това се отнася предимно за местните компании, за които е по-трудно да сключат договори с международни брокери. Международните франчайзинг компании лесно откриват нови локации (които впрочем също се менажират от локални доставчици), без проучване. Това, че сте останали доволен от наем на автомобил от международна компания някъде по света, не означава, че ще срещнете същото ниво на обслужване, автомобил или условия в тази локация.

От друга страна, локалният доставчик се конкурира със световни брандове, като се стреми да предложи по-добра услуга, на по-добра цена. Какво по-хубаво от това? Резервирате без посредници, комуникирате директно с компанията, получавате по-добри условия, лично отношение и помагате директно на икономиката на страната -парите похарчени от вас ще бъдат инвестирани в страната!

Въпрос на избор

Доверявайки се на международната търсачка или местна компания, нашият съвет е да закупите пълна протекция за автомобила си директно с компанията доставчик. В много случаи, тя е с по-ниска ценна, а по този начин спестявате събирането на много документи и периода на изчакване за възстановяване на удържаната сума. Разликата идва от това, че когато закупите пълно покритие директно с доставчика на рент а кар услугата и имате нова щета – той просто не ви таксува за нея! Обърнете внимание какви документи трябва да представите и как да процедирате в случай на инцидент.

Авантюристите, или тези, които предпочитат действията в последният момент!

Rental Tips by Autojet Rent a Car-rent a car when arrive

Все повече пътешественици предпочитат да не правят предварителни резервации, а да вземат автомобил под наем на място. Въпрос на личен избор или липса на време за резервация преди полета. Клиентите на услугата се облагодетелстват от условията или сблъскват с определени трудности при наемането на автомобил без предварителна резервация.

ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ страни на наем на място могат да бъдат няколко:

  • Не сте обвързани с условия по предварителни резервации. Можете да решите да останете в града за вечер или да наемете различен клас кола, за различен период от първоначално планираният.
  • Избор от различни компании – можете да вземете оферти от всички компании на място и да изберете най-ниската цена и най-добри условия.
  • Личен контакт- директно се договаряте за условията по резервацията с представител на компанията.

За съжаление този вид наем крие и ОТРИЦАТЕЛНИ страни:

  • Няма наличност– често срещана ситуация в натоварените сезони: лято, Коледа и Нова Година, Великденски празници. Напълно възможно е наличностите на автомобили под наем, предлагани от компаниите да са изчерпани. В този случай, ще трябва да търсите алтернативен транспорт, което може да затрудни или осуети изцяло вашите планове за пътешествие или просто придвижване.
  • Високи цени– когато нямате резервация, а наличността на автомобили е ограничена = цените са високи. Колко и да се опитване да направите добра сделка с някой доставчик, няма да успеете. Ако вие не вземете колата, най – вероятно следващият зад вас ще го направи, а вие ще изпуснете тази възможност, докато обикаляте да събирате оферти от другите доставчици.
  • Липса на желаният клас или трансмисия -да предположим, че имате късмет и има налични автомобили на приемлива цена. Наличностите на компаниите от автомобили, които са за свободна продажба, обикновено са ограничени до най-масовите класове: мини и икономичен. Ако пътувате повече хора и искате да споделите мини ван или високопроходим автомобил е възможно той да не е подготвен или наличен към момента. Това ще ви постави пред ситуация да наемете 2 или 3 автомобила, което ще увеличи разходите за наем, гориво, пътни такси и изисква повече на брой шофьори с валидни документи и кредитни карти.

 

Нашите съвети:

Договорка на наемната цена на място.

Когато нямате резервация и отправите запитване към отделните компании представени на летищните терминали имате възможност да преговаряте за наемната цена. Цената, която ви обявят първоначално, може да бъде редуцирана в хода на преговорите ви. Колко по-дълъг е наемът, а пробега, който ще изминете – по-малък, толкова по-добра цена ще постигнете.

Сравнете цените с другите компании на терминала.

След като сте получили офертна цена от една компания, може да обиколите офисите на другите компании и да получите ценови оферти. Не забравяйте да поискате цена за същият клас кола, който сте поискали първият път, с включване на същите услуги, в противен случай може някой служител умишлено или не да ви заблуди за цената на наема.

Сравнете общите условия за наем.

Не избирайте първосигнално компанията с най-ниска цена, накрая на наема може да се окаже, че сте заплатили много по-скъпо. Поинтересувайте се за застраховките, които предлага и общите условия за наем. Колкото по-изчерпателно ви ги обяснят, толкова по-надеждна е компанията.

Изберете местна компанията с пълна застраховка.

Това ви гарантира пълната подкрепа на компанията и пълна протекция за вас.

 

Без значение кой начин на резервация ще предпочетете, единствено условие е да се чувствате

уверени и доволни от направеният избора! Колата под наем е само една предпоставка да открием нови хоризонти, да преживеем удоволствието от дългоочаквана среща с близките ни хора или просто да стигнем там, където ни очакват.

 Rental Tips by Autojet Rent a Car

Споделете вашето мнение и препоръки с компанията и света!

Няма нищо по-важно за една компания от обратната връзка. Критика или похвала-няма значение, важно е да споделите вашите наблюдения относно процеса на работа и цялостната услуга, която сте получили. Ако имате препоръки- споделете ги с управата на компанията или отдела за грижа за клиента-те са хората, които ще могат да ви помогнат да разрешите дадена ситуация и да вземат мерки тя да не се повтаря. Ако сте доволни- отделете време и разкажете на света за това! Ревю в популярен сайт или няколко мили думи за вашето преживяване ще стоплят сърцата на всички тези, които са се погрижили да ви обслужат – от човека, който е измил автомобила ви, до агента, който е дал час от себе си, докато ви обслужва!

Няма по-голям стимул за нас- компаниите за отдаване на автомобили под наем, от няколко мили думи.

Защо ни е грижа?

Съветите и препоръките по-горе са изведени от непрестанната ни комуникацията с клиенти, ползващи услуги по наемане на автомобили и трудностите, които те изпитват в определени ситуации. Ние с радост споделяме с всеки тази информация и насоки, като се  надяваме с тази статия да сме засегнали най-важните и основни въпроси, за които да следите при вашата резервация.

Ако ви предстои наем в България, то ние ще бъдем поласкани да се обърнете към нас за информация, съвет или предложение.

Интересувате сеот въпрос, който не сме засегнали-пишете ни. Това може да бъде темата на следващата ни статия

 

Вижте информацията за София, която сме подбрали за вас!

 

Екипът на Autojet Rent a Car

www.rentacar.bg