За България

Уважаеми клиенти,

Добре дошли в България! Тук живее магията!

Следната информация може да бъде полезна за престоя Ви  в нашата страна!

България е държава в Югоизточна Европа, граничи със следните  държави: Румъния на север (по река Дунав), Сърбия и Република Македония на запад, и Гърция и Турция на юг. Черно море е източната ни граница.

С територия от 110 993 кв. км (42 855 кв. мили), България се нарежда на 16-то място по големина сред  страните в Европа. Няколко планински райони определят пейзажа и, като централно място заемат Стара планина (Балкан), Родопите, и Рила, в която се намира  най-високия връх на Балканите Мусала. В контраст с тях Дунавската равнина на север и Горнотракийската низина на юг представляват най ниската част на  България , както и  най-плодородните региони. В 378-километровата (235 мили) ивица на  черноморско крайбрежие е обхваната цялата източна граница на страната. Столицата на България е София, която е и най-гъсто населената област на странара.

 

Обща информация:

Население: 7977646
Площ: 110 993 кв. км
Език: Български
Религия: православни
Летни температурни амплитуди: 26 ° до 30 ° C
Зимни температурни амплитуди: -5 ° до 5 ° C
Часова зона: GMT +2 (април – септември +3)
Столица – гр. София
Парична единица – лев (BGN)
Обменен курс- 1 евро / 1.95583 лв.
Парична единица: Лев
Официалната парична единица се нарича “ЛЕВ” (множествено число “лева”). Банкнотите са с номинал от  1, 2, 5, 10, 20, 50 и 100 лева, а монетите – 1, 2, 5, 10, 20, 50, който се наричат “стотинки” (“стотинка” за единствено число). Монета от 1 лев, също е в обръщение.

 Език
Официалният език в България е български. Принадлежи към групата на славянските езици и е много близо до македонския, руския и сърбо-хърватски език. По-голямата част от хората говорят руски, английски, немски и френски език.

Култура:
Традиционна българска култура е  предимно от тракийски, славянски и български произход , докосната от  гръцкото, римското, османското и келтско  влияние. Тракийските артефакти включват многобройни гробници и златни съкровища. Територията на страната включва части от римските провинции Мизия, Тракия и Македония, като много от археологическите открития датират от времето на Римската империя, Древните българи са оставили следи от своето съществуване в музиката и в основите на архитектурата. Първата и Втората българска империя функционират като център на славянската култура и през голяма част от Средновековието, оказват значително литературно и културно влияние над Източно- православния славянски свят с помощта на Преславската и Охридската книжовна школа. Кирилицата, в използвана като основа писмеността на много езици в Източна Европа и Азия.

Обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО в България:

България има девет паметника на  ЮНЕСКО за световното наследство: Мадарският конник, тракийските гробници в Свещари и Казанлък, Боянската църква, Рилския манастир, Скалните църкви край Иваново, Национален Парк Пирин, Природен резерват Сребърна и старият град на Несебър.